Είμαι ξαπλωμένος σ΄ ένα καναπέ, στο γραφείο του ψυχαναλιστή που χρησιμοποιεί τη μέθοδο του ελεύθερου (συνειρμού) για να με θεραπεύσει. Πρέπει να πω ό,τι περνά από το κεφάλι μου. Διστάζω μια στιγμή να μιλήσω, επιτέλους αποφάσισα...
"Βαριέμαι να κερώνω τα πατώματα των αστών με κερί...Δεν ξέρω γιατί με διορθώνει ο κύριος Μπουνιάτσης όποτε λέω κερί...Όχι κερί, Άννα...(εγκαυστική), μου λέει...Σάπιο το πάτωμά του. Προχθές μπήκε στο νύχι μου μια (σκλήθρα). Βαριέμαι...Μου φαίνεται πως ανήκω στην τάξη των (θητών). Μ΄ αρέσει αυτή η λέξη "θήτης", μου την έμαθε η Ελένη, Ξέρετε, ιατρέ μου, την Ελένη του Ομήρου Φορούμ;
-Δεν έχω αυτή τη τιμή, Άννα.
-Πολύ απαιτητική γυναίκα! Βαριέμαι και ελληνικά...Με βασανίζει αυτή η γλώσσα. Κάποτε θα γλιτώσω απ΄ αυτήν...Με στρυχνίνη...Αλλά φοβάμαι το (στρυχνινισμό)... Πα πα πα! Τι να κάνω μ΄ αυτές δύο λέξεις "αντέγγραφο και μονωτήρας";
Yποφέρω μαρτύριο...Α! Το βρήκα... Η εταιρεία του κυρίου Μπουνιάτση που κατασκευάζει (μονωτήρες) υπέγραψε ένα (αντέγγραφο) με μια άλλη ανταγωνιστική εταιρεία."
Je suis allongé dans un canapé, dans le cabinet du psychanalyste qui utilise la méthode de l'association d'idées pour me soigner. J'hésite un instant, finalement j'ai pris ma décision...
"J'en ai assez de cirer les planchers des bourgeois...Je ne sais pas pourquoi M. Bouniatsis me corrige quand je dis "cire"...Pas cire, Anna...encaustique, me dit-il...Il est pourri son plancher. Avant-hier,une écharde m'est entrée sous l'ongle...J'ai l'impression d'appartenir à la classe des citoyens du quatrième dessous. Il me plaît ce mot "θήτης", c'est Hélène qui me l'a appris. Docteur, vous connaissez Hélène du Forum Homère?
-Non, Anna, je n'ai pas cet honneur.
-C'est une femme très exigeante! J'en ai assez aussi du grec...Cette langue me torture. Un jour je m'en libèrerai...avec de la strychnine...Mais je crains ses retombées...Pa, pa, pa! Que faire avec ces deux mots "contre document et isolateur"?
Je souffre le martyre...Ah! J'y suis!...La boîte de M. Bouniatsis qui fabrique des isolateurs a signé un contre document avec une autre entreprise concurrente".